Meer fans, minder verloop!

Bespaar op ‘uitstroomkosten’ door je eNPS te verhogen

‘We wisselen vaker van baan’. Zo berichtte RTL Nieuws onlangs op basis van cijfers van het UWV. Nog nooit wisselden zoveel werknemers van werkgever: ruim 400.000 in het derde kwartaal van 2022. Een verdubbeling vergeleken met tien jaar geleden. Op jaarbasis is het verlooppercentage zo’n 20%. Behoud van personeel is met stip de nummer-1-uitdaging voor organisaties. Bedenk eens hoeveel kosten je kunt besparen als je dit percentage omlaag kunt krijgen. Wat kun je doen om dat verloop terug te dringen en hoe verbeter je je in dat kader je ROI (return on investment) als je concreet en structureel met je employee Net Promotor Score aan de slag gaat en investeert in je medewerkers?

Collega's in overleg, bij blog over het verbeteren van de ROI door met eNPS aan de slag te gaan

De eNPS (employee Net Promoter Score) geeft het enthousiasme van een medewerker weer over de werkgever in een score. Die  wordt heel eenvoudig bepaald, namelijk door antwoord te geven op de vraag of je jouw werkgever zou aanbevelen bij anderen. De mensen die dat niet doen, de detractors (score 0 – 6), trek je dan af van de mensen die dat wel doen, de promoters (score 9-10). De eNPS in Nederland is +12 (31% – 19%). Een stijging vergeleken met het jaar ervoor. Zo blijkt uit onze meest recente Employee Experience-onderzoeken. Die tonen aan dat promoters minder snel de neiging hebben om te vertrekken en te verzuimen. Zoals je ziet in de berekening hiervoor beveelt 31% van werkend Nederland zijn eigen organisatie sterk aan om er te werken, maar 19% zeker niet.

Verzuim en verloop hebben de grootste financiële impact

Een positief stijgende eNPS betekent minder verloop en minder verzuim. Deze twee onderwerpen hebben veruit de grootste financiële impact op organisaties. En baren niet alleen de directie, maar ook HR-afdelingen de nodige kopzorgen.  Op beide punten is winst te boeken:

Een hogere eNPS brengt je verloop omlaag

Het vertrek en vervolgens de vervanging van medewerkers kost veel geld. De kosten van medewerkers die van werkgever veranderen bedragen zo’n 11.500 euro* per persoon. Bij een bedrijf met 100 medewerkers van wie er 20 weggaan (denk weer even aan die 20% verloop op jaarbasis), betekent dit 20 x 11.500 = 230.000 euro. Met een hoge eNPS reduceer je dit. Zo laat ons onderzoek zien dat liefst de helft (50%) van de detractors binnen twaalf maanden gaat solliciteren. Bij promoters is dat slechts 10%. Meer promoters betekent dus minder verloop. Hier ligt nog een enorm groot potentieel voor werkgevers. In 2022 gaf maar liefst een op de drie medewerkers aan dat de werkgever hen had kunnen behouden. Door meer en beter naar ze te luisteren, vaker om feedback te vragen en te acteren op wensen en behoeften van medewerkers.

Een hogere eNPS brengt je verloop omlaag. Daarmee voorkom je minimaal  12.000 euro aan kosten per NIET-vertrekkende medewerker!

Met het verhogen van werkplezier dring je het verzuim én de kosten terug

Ook verzuim heeft grote financiële gevolgen. Volgens cijfers van het CBS steeg het ziekteverzuim  in het derde kwartaal van 2022 naar 5 procent. Het verzuim was voor het laatst zo hoog in het derde kwartaal in de jaren 2000 en 2021. Het personeelstekort en daardoor de hogere werkdruk zijn daarin factoren. Maar ook zaken als werkplezier, trots en betrokkenheid van medewerkers spelen een rol. Een zieke medewerker kost 250 tot 400 euro per dag. Op een medewerkersbestand van duizend mensen is 5% ziekteverzuim een meer dan behoorlijke kostenpost die dan tot in de miljoenen euro’s loopt. Het verzuim omlaag brengen levert je dus heel wat op. Uit ons laatste onderzoek blijkt dat minder detractors binnen je bedrijf minder verzuim betekent.

Verzuim terugdringen door het verhogen van werkplezier, trots en betrokkenheid scheelt je tot 400 euro per dag per zieke medewerker.

Dankzij meer inzicht toewerken naar  minder verzuim en verloop, en vooral daarmee een (nóg) fijnere werkgever worden

De eNPS inzetten om inzicht te krijgen in hoe het met medewerkers gaat wordt steeds vaker toegepast en kent veel voordelen. De uitdaging zit echter niet zo zeer in het meten van de eNPS, maar in het gericht inzetten op de stijging van dit percentage. Op basis van onze onderzoeken in organisaties die een concrete Employee Experience-strategie toepassen zien we dat een stijging van 5 tot 10 procent per jaar zeker mogelijk is.  Kortom: de promoters maken het verschil voor je. Zij vinden dat ze bij een mooi bedrijf werken en dat er een fijne, prettige werksfeer heerst. Dat dragen en stralen ze uit en werkt enthousiasmerend en verloop- en verzuimverlagend.  

Werken aan medewerkerbeleving en stijgende eNPS: een continu proces

Hoe maak je nu van detractors promoters? En hoe zorg je dat promoters ook promoters blijven? Daarvoor is het nodig om je eigen medewerkers goed te kennen. Door regelmatig onderzoek uit te voeren onder jouw medewerkers weet je wat hen bezighoudt en wat je op basis van hun feedback kunt doen om hun werkplezier te vergroten. Hoewel in deze tijden primaire arbeidsvoorwaarden weer belangrijker zijn geworden, mag investeren in gelukkige medewerkers dan ook zeker niet in je strategie ontbreken. Daarbij is onderzoek geen doel op zich, maar helpt dit je bij het realiseren van je organisatiedoelstellingen. We zien dat steeds meer organisaties frequenter thematisch medewerkersonderzoek doen als onderdeel van een langetermijnstrategie, om beter en sneller in actie te kunnen komen. Het meten van de eNPS in deze onderzoeken is dan ook een vast onderdeel en zeer belangrijke KPI.

*Cijfers zijn berekend op basis van een modaal inkomen en ca. 20% van het bruto jaarloon van de vertrekkende medewerker tot de eerste drie maanden voor het inwerken van een vervangende collega.

Minder verloop en verzuim het gevolg van meer werkgeluk

Nog even samenvattend de (financiële) voordelen op een rij als je op continue basis je eNPS verhoogt:

  • Promotors verzuimen en vertrekken minder.
  • Elk voorkomen vertrek voorkomt ook minstens 12.000 euro aan kosten.
  • eNPS kan ook werken als een voorspeller; een daling kan weleens een probleem aankondigen.

Deel dit artikel!

Benieuwd wat we kunnen doen om het beste uit jouw medewerkers te halen?

Vul onderstaand formulier in en we nemen contact met je op voor meer informatie.

Privacy en cookie statement

Liever iemand spreken?

Jorrit Zijdewind

Senior Consultant Employee Experience 

Gerelateerde berichten

Meer fans, minder verloop!

Nog nooit wisselden zoveel werknemers van werkgever. Behoud van personeel is met stip de nummer-1-uitdaging voor organisaties. Bedenk eens hoeveel kosten je kunt besparen als je het verlooppercentage omlaag kunt krijgen. Wat kun je doen om verloop terug te dringen? En hoe verbeter je in dat kader je ROI (return on investment) als je concreet en structureel met je employee Net Promotor Score (eNPS) aan de slag gaat en investeert in je medewerkers?

Waarom je met een duidelijke Employee Value Proposition aantrekkelijker bent als werkgever

Vooral in deze tijd van arbeidsmarktkrapte, waarin iedereen zit te springen om nieuwe medewerkers en bestaande medewerkers wil behouden, is het belangrijk om je als werkgever positief te profileren. Om aantrekkelijk en onderscheidend te zijn als werkgever heb je onder meer een heldere Employee Value Proposition (EVP) nodig. Wat dat is, wat je ermee kunt en vooral waarom deze zo belangrijk is, lees je in dit blog.