Sterke klantloyaliteit en hoge tevredenheid

Klanten zijn erg tevreden in de sector. Groothandels scoren een 8,1 op tevredenheid gemiddeld. Daarnaast zijn klanten enthousiast, met een indrukwekkende Net Promoter Score (NPS) van +29. Deze cijfers bevestigen de inspanningen van de sector om hoogwaardige klantenservice te bieden en een solide basis te leggen voor klanttevredenheid en -loyaliteit. De kwaliteit van de producten en de menselijke kant (klantenservice, accountmanagers) hebben met name een positieve invloed op de hoge scores.

Uitdagingen en verbeterpunten

Hoewel de groothandel positieve resultaten laat zien, zijn er ook uitdagingen. Klachtafhandeling en waarde voor geld zijn gebieden die nog verbetering behoeven. Klanten worden kritischer over de waarde die zij ontvangen, vooral gezien de toenemende prijzen. Het wordt dus steeds crucialer voor groothandels om hun toegevoegde waarde duidelijk te communiceren en tastbaar te maken voor klanten.

Lessen van de Best in Class

Binnen de branche is het verschil tussen de best presterende bedrijven (Best in Class) en de achterblijvers significant. De Best in Class-bedrijven behalen een indrukwekkende NPS van +70, terwijl de Worst in Class een negatieve score van -3 laten zien. Deze uiteenlopende prestaties benadrukken het belang van continue verbetering en klantgerichte innovatie.

De Best in Class-bedrijven onderscheiden zich door hun uitstekende accountmanagement en klantenservice. Door te focussen op proactieve communicatie en persoonlijke aandacht, weten deze bedrijven klantverwachtingen te overtreffen en loyaliteit te vergroten. Het succes van deze aanpak biedt waardevolle lessen voor andere bedrijven binnen de groothandel die hun klanttevredenheid willen verhogen.

Toekomstperspectief: Innovatie en klantgerichtheid

Voor de toekomst is het essentieel dat groothandels blijven innoveren en zich richten op klantgerichte strategieën. Slimme track-and-trace oplossingen en een proactieve benadering kunnen groothandels helpen om concurrerend te blijven en de verwachtingen van moderne klanten te overtreffen. Door te leren van succesvolle voorbeelden binnen de sector, kunnen groothandels zich onderscheiden en een sterke positie behouden in de markt.

Takeaways voor de groothandel

  1. Verbeter klachtafhandeling: Focus op snelle en effectieve oplossing van klachten om klanttevredenheid te verhogen. Is er geen snelle oplossing, communiceer hier dan duidelijk over en manage verwachtingen.
  2. Communiceer waarde: Maak de toegevoegde waarde van producten en diensten duidelijker voor klanten, vooral in tijden van prijsstijgingen.
  3. Innovatie en technologie: Blijf innoveren en implementeer slimme technologieën om de efficiëntie te bevorderen.
  4. Proactieve communicatie: Zorg voor persoonlijke aandacht en een proactieve benadering om klantloyaliteit te vergroten.
Download het complete rapport:

Customer Experience in Nederland 2024

De grootste NPS-Benchmark van Nederland binnen B2B

Download-CX-in-NL-2024

Ook het beste uit jouw klanten halen?

Vraag een offerte of informatie aan via onderstaand formulier.

Hidden
Hidden
Naam(Vereist)
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Privacy en cookie statement

Ik help je graag verder

Contact-Marit
Marit Luijten
Senior Consultant Customer Experience
Deel dit bericht: