“Bij Integron ‘practicen’ wat we ‘preachen’”

Elise Kamhoot, research consultant medewerkersonderzoek

Je zou denken dat een onderzoeks- en adviesbureau gespecialiseerd in objectief kwantitatief en kwalitatief klant- en medewerkerbelevingsonderzoek er in ‘haar eigen tijd even genoeg van heeft’. Niets is minder waar. “Ook intern houden wij graag medewerkersonderzoeken. Bij Integron practicen we wat we preachen! Daar leren we van, kunnen we ons verder mee ontwikkelen en houden we ons scherp”, zegt Elise Kamhoot, research consultant bij Integron. Zij begeleidt zowel de externe als interne medewerkersonderzoeken . “Dat is soms een kwestie van twee petten dragen…”

Bij-Integron-practicen-we-wat-we-preachen

Al bijna dertig jaar weet Integron als geen ander hoe belangrijk klanten en medewerkers voor organisaties zijn. “Dan is het goed dat je jezelf ook regelmatig een spiegel voorhoudt. Afgelopen jaren zijn er minimaal twee momenten per jaar geweest waarop we al onze 35 medewerkers vragen naar hun ervaringen en bevindingen binnen de organisatie. In het eerste kwartaal leggen we de collega’s een benchmarkvragenlijst voor, vergelijkbaar met de medewerkerbelevingsonderzoeken die we zelf voor onze klanten houden. En in het derde kwartaal voeren we een zogenoemde are we on track-meting uit. Net als bij onze klanten blijven we hierin ontwikkelen. Sinds vorig jaar zijn we korter en vaker gaan meten waarbij thema onderzoeken de basis zijn. Dit sluit meer aan op onze missie en strategie om meer gerichte acties uit te kunnen zetten. Zo hebben we vorig jaar met alle medewerkers nagedacht over onze eigen kernwaarden. Eerst per team en vervolgens zijn we met de gehele organisatie op locatie daar verder over gaan brainstormen. Ter inspiratie hebben we Feike Cats uitgenodigd die ‘klantgericht verleuken’ onder de aandacht brengt.

Na elk onderzoek gaan we met elkaar meer de diepte in en kijken we per team – we hebben vijf teams – hoe we ervoor staan ten aanzien van bepaalde thema’s en aandachtspunten die uit de benchmark naar voren zijn gekomen. Ons management is bij elke terugkoppeling aanwezig en kijkt en denkt dan aandachtig. Doordat we een goede basis qua opvolging hebben kunnen we daar verder op bouwen. We blijven onszelf uitdagen en leren elkaar ook steeds beter kennen. Het is daarom ook niet verrassend dat onze cijfers dat weergeven”, zegt Elise.   

enps-en-nps-bij-IntegronPrettige werksfeer

Volgens Elise zit het met de medewerkerbeleving en -tevredenheid wel snor bij Integron. “We scoren op alle fronten bovengemiddeld hoog. De employee Net Promoter Score (eNPS) is +74 en op het gebied van samenwerking en communicatie scoren we respectievelijk een 8,6 en 7,9. Dat heeft voor een groot deel te maken met het werkplezier, de prettige werksfeer en open cultuur die er heersen. We zijn geen hiërarchische organisatie. We kunnen alles tegen elkaar zeggen. Je mag hier voor je eigen mening uitkomen, en belangrijker nog: je mag van mening verschillen. Het is gewoon een fijne club mensen bij elkaar. Er zijn veel promoters en eigenlijk geen detractors. De meeste Integronners zouden Integron dan ook zeker aanbevelen bij anderen. Maar ook bij ons is er ruimte voor verbetering. Zo hebben we wekelijks een weekstart waarbij de gehele organisatie aansluit. Niet altijd zijn de onderwerpen die op de agenda staan voor iedereen interessant, maar we blijven het gesprek voeren over de invulling. Sommige oplossingen zijn namelijk niet langdurig en soms cirkel je weer terug op een onderwerp en bekijk je opnieuw wat de behoefte is. Zo is ook uit eerder onderzoek gebleken dat er behoefte was naar meer ontwikkelmogelijkheden. Daar is toen een opleidingsbudget uit gekomen die iedereen op diverse manieren kan inzetten. Maar ook de kennisdeling intern blijft voor ons een terugkerend onderwerp waar we vaker mee bezig zijn. Maar het belangrijkste is dat er met de feedback iets wordt gedaan. Ik zorg ervoor dat we iedereen op de hoogte houden van de resultaten en er opvolging plaatsvindt, in nauwe samenwerking met het management.”   

Verbondenheid in coronatijd

Waar Integron net als andere organisaties in Nederland mee te maken heeft, zijn de coronamaatregelen en het daardoor vaker en meer thuiswerken. Uit het landelijke door Integron uitgevoerde medewerkerbelevingsonderzoek begin dit jaar kwam naar voren dat werkend Nederland in coronatijd meer dan ooit verbonden is met de werkgever. “Dat geldt voor ons ook, maar die verbondenheid is eigenlijk structureel bij ons aanwezig. We vormen een hecht team.

Gratis rapport:

Rapport: Employee Experience in Nederland 2023

Hoe beleeft werkend Nederland het werk? Lees het in het nieuwe onderzoek naar de medewerkerbeleving in Nederland. Download nu het gratis rapport.

EX2023-thumbnail

Maar om toch feeling met elkaar en met het veld te houden komt iedereen in deze coronatijd gemiddeld een keer per week op kantoor. Ook hebben we iedere maandagochtend een gezamenlijke (online) weekstart, waarbij iedereen tegelijkertijd inlogt. Maar eerlijk gezegd zijn we thuis naar een schermpje koekeloeren inmiddels wel een beetje zat. Een brainstormsessie bijvoorbeeld gaat nu eenmaal makkelijker en is leuker als je met z’n allen bij elkaar bent in plaats van een  digitale meeting via Teams. En normaal draai je even je stoel om als je iets van een collega wilt weten, maar nu is dat lastiger omdat niet iedereen op hetzelfde moment op kantoor is. Ook teamversterkende werkborrels die we regelmatig houden zijn in het echt natuurlijk leuker dan thuis achter een scherm. Maar toch is het leuk om elkaar digitaal in een ongedwongen sfeer te zien. De vrijdagmiddagborrel op kantoor hebben we gewoon digitaal voortgezet, waarbij we thema’s toevoegen.  Een van de digitale borrels hebben we in Hawai-sfeer gedaan. Iedereen was zomers aangekleed. En pas geleden hebben we ook bij alle collega’s een borrelbox laten bezorgen om met elkaar – op afstand – daarvan te genieten en ook nog eens te quizzen. Dan hebben we veel plezier met elkaar. En dat doet ouderwets aan. Hopelijk kunnen we dat binnenkort ook weer op de normale manier doen.”, aldus Elise.   

IDD-en-digiborrels

Blijven ontwikkelen en verbeteren

Uiteindelijk draait het waar dan ook om tevreden en loyale medewerkers die daarmee zorgen voor  tevreden en loyale klanten. Dat vraagt om een goede interne organisatie. “Die boodschap verkondigen wij en ervaren we zelf ook zo”, zegt Elise. “Wie samen met ons werkt, kan een leuke en plezierige relatie en samenwerking verwachten. We doen het samen om het beste uit medewerkers en klanten te halen. We bieden onder meer via onze onderzoeken inzichten waarmee een organisatie zich gericht kan verbeteren, ontwikkelen en onderscheiden. Daarnaast blijven wij ontwikkelen en hebben enkele medewerkers intern een werkgroep geformeerd om met een blik op de toekomst te kijken hoe we het beste kunnen omgaan met de steeds veranderende situatie rondom corona. Zowel de impact intern (werken op kantoor vs. thuis) als extern (verandering in onze dienstverlening en samenwerking met onze opdrachtgevers).

“Wie samen met ons werkt, kan een leuke en plezierige relatie en samenwerking verwachten. We doen het samen om het beste uit medewerkers en klanten te halen.”

Op basis van de cijfers mag ik onszelf een topperformer noemen. Onze ambitie is voor onze klanten en voor onszelf nog meer de beleving van medewerker en klant bij elkaar brengen. Deze bepalen samen het succes van de organisatie. Tevreden en bevlogen medewerkers zorgen voor tevreden en loyale klanten en omgekeerd. Wij maken graag intern en extern werk van effectief continu inzicht. En…  daar begonnen we ook mee: we willen onszelf blijven ontwikkelen en verbeteren. Bij een kleine organisatie als de onze zijn er in de lengte weinig doorgroeimogelijkheden voor de medewerkers, maar in de breedte des te meer. Zo houden we het werk leuk, prikkelend en uitdagend.”

Deel dit artikel!

Elise Kamhoot Research consultant medewerkersonderzoekElise Kamhoot

Research Consultant: Enthousiast als persoon en bevlogen in mijn werk! Als mens zoeken we continu naar zingeving en inhoud. Ook in het werk is dit heel belangrijk om daar voldoende aandacht voor te hebben. Organisaties die hierin slagen zijn succesvol en bieden meerwaarde (voor zowel klant als medewerker). Het is mijn doel om organisaties dat inzicht te bieden en hen uit te dagen tot meer en beter. Mijn (werk)plezier haal ik vervolgens uit de succesverhalen van onze klanten! Wil je eens sparren over een feedbackprogramma voor jouw organisatie? Neem dan contact met me op.

Gerelateerde berichten

“We willen dat onderzoeken impact hebben op onze organisatie. Anders hebben ze geen nut.”

ACV Groep is een afvaldienstverlener in de Gelderse gemeenten Ede, Wageningen, Renkum, Veenendaal en Renswoude. Ze brengt haar slogan ‘vanzelfsprekend in de buurt’ in de praktijk door zichtbaar en bereikbaar te zijn voor klanten. ACV wil opdrachtgevende gemeenten, bedrijven en particulieren ontzorgen op het gebied van afval, reiniging en duurzaamheidsvraagstukken. Om inzicht in de kwaliteit van dienstverlening te krijgen en deze verder te optimaliseren heeft het bedrijf in 2022 drie onderzoeken laten uitvoeren door Integron: een stakeholdersonderzoek, een inwonersonderzoek en een klantonderzoek onder bedrijven.

Pluk als MKB-bedrijf de vruchten van medewerker- en klantonderzoek

‘Er spelen op dit moment zaken die prioriteit hebben boven het ophalen van feedback van medewerkers en klanten’. ‘Te grote investering’. MKB-organisaties zijn niet altijd even bereid om medewerker- en klantonderzoeken uit te laten voeren. Toch zijn er gelukkig behoorlijk wat organisaties die wél feedback ophalen bij medewerkers en klanten, daar het nut van inzien en de vruchten ervan plukken. En dat is meer dan terecht. Het is absoluut waardevol om inzicht te krijgen in wat er speelt en leeft onder medewerkers en klanten.