Maar liefst 71% van de organisaties in Nederland heeft moeite met het vinden van medewerkers. Dat blijkt uit het jaarlijkse medewerkerbelevingsonderzoek van Integron. Daarmee is de vraag naar nieuwe medewerkers nog nooit zó hoog geweest. Toch hoeft de krappe arbeidsmarkt voor werkgevers geen probleem te zijn.

“De toegenomen werkdruk is wel een zorgelijke trend. Er wordt steeds meer van medewerkers verwacht, terwijl medewerkers vaak moeite hebben om de juiste balans te vinden tussen werk en privé.”

Met deze 6 tips vind en behoud je binnen een krappe arbeidsmarkt de beste medewerkers

1. Heb de basis op orde

Geen nieuws, maar nog steeds ontzettend belangrijk. Is bij een organisatie de basis op orde, dan zijn medewerkers tevredener, geneigd om langer bij je te blijven én bevelen ze je ook nog eens aan bij anderen. Wat die basis dan is? Medewerkerstevredenheid over de direct leidinggevende, het managementteam en de arbeidsvoorwaarden. Belangrijk om te weten: gemiddeld geven medewerkers in Nederland hun organisatie een 7. Steek je er met kop en schouders bovenuit, dan ben je een topperformer en krijgt de organisatie een 8,5. Dát zijn de organisaties waar medewerkers graag willen werken.

2. Loyale medewerkers zorgen voor loyale klanten

Weet jij hoe het zit met de beleving van zowel je medewerkers als je klanten? De eNPS en NPS zijn namelijk nauw met elkaar verbonden . Wanneer je de medewerkerbeleving als KPI hebt, dan kun je deze volgen en ook sturen. Je weet op deze manier precies wat er goed gaat en wat de knelpunten zijn in je organisatie. Bovendien weet je hiermee ook hoeveel promoters je in je organisatie hebt en hoe je ze nog enthousiaster kunt maken. Want: als zij enthousiast zijn, zullen ze zich ook tegenover anderen enthousiast uitspreken over hun werkgever. Zó haal je nieuwe mensen binnen.

3. Benut het medewerkerpotentieel

Iedere medewerker in je organisatie heeft potentieel. Als organisatie wil je toch niets liever dan dat zij deze benutten? Goed voor de medewerker én goed voor de organisatie. Toch geeft maar 12% van de medewerkers aan dat ze dankzij hun werkgever het beste uit zichzelf kunnen halen. Dit heeft sterk te maken met de verwachtingen die medewerkers en werkgevers van elkaar hebben. Wat hebben mijn medewerkers nodig en welke rol heb ik hierin als werkgever? Zorg ervoor dat de antwoorden op deze vragen bij beide partijen duidelijk zijn.

4. Stuur op werkgeluk

Op nummer 2 en 3 van wat medewerkers het belangrijkste aan het werk vinden, staan respectievelijk leuk werk en een goede werk-privébalans. De meeste mensen zitten het grootste deel van de week op hun werk. Maak van werk daarom iets leuks! Leuke collega’s, een goede sfeer, misschien een tafelvoetbaltafel of een kneitergoede vrijdagmiddagborrel – het draagt allemaal bij aan het werkplezier. De werkdruk is bij organisaties waar de sfeer goed is een stuk lager. En we weten allemaal: gelukkige medewerkers zorgen voor gelukkige klanten, en dat zorgt voor een gezonde organisatie.

5. Wees transparant

Uit het onderzoek van Integron blijkt dat er een uitdaging ligt voor werkgevers om de koppeling te maken tussen zaken die het werk direct raken en de verwachting die de medewerkers richting de organisatie hebben. En die verwachtingen kan je bijsturen door goed te communiceren. Zo blijkt uit het onderzoek dat de gemiddelde tevredenheid over de OR en het managementteam het laagst zijn – respectievelijk een 6,6 en een 6,3. Communicatie en transparantie spelen daarin een essentiële rol.

6. Bied zekerheid

In een tijd waarin flexibel werken de norm lijkt te zijn, klinkt dit misschien tegenstrijdig. Maar uit het onderzoek van Integron blijkt toch echt dat zekerheid de allerbelangrijkste drijfveer is voor medewerkers om zich in te zetten. Mensen hebben nu eenmaal graag een houvast, dus zorg dat je je medewerkers zekerheid biedt.

“Doordat het in Nederland beter gaat met de economie krijgen bedrijven weer meer lucht. En dat voelt de medewerker. Er is meer ruimte voor fun.”
Met deze 6 tips ben je onderscheidend en kun je juist gebruik maken van de krappe arbeidsmarkt. Toch een kleine wake-up call: uit het onderzoek blijkt ook dat de werkdruk in Nederland voor het derde jaar op rij is gestegen: van 31% in 2016 naar 34% in 2018. Bovendien ziet 36% van de medewerkers het aantal burn-outs binnen de eigen organisatie toenemen. Oppassen dus!

Robert Mentink
Robert MentinkBusiness Manager Employee Experience
Robert Mentink, expert op het gebied van werkbeleving, is ruim zeven jaar in dienst als senior consultant bij Integron. In zijn werk probeert hij organisaties bewuster te maken van hun medewerkerpotentieel. Gezamenlijk gaat hij met organisaties op zoek naar hoe ze de drijfveren van alle medewerkers optimaal kunnen inzetten zodat zij wél dat stapje extra zetten voor de organisatie, elkaar en de klant. ‘Ik haal energie uit opdrachtgevers die met ons deze stappen willen zetten om echt het beste uit hun organisaties, medewerkers en klanten te halen.’
Handboek-medewerkerfeedback-verzamelen-thumb

Gratis handboek: Medewerkerfeedback verzamelen

Werk aan meer betrokken, bevlogen en productievere medewerkers met alle stappen voor een compleet medewerkersonderzoek in één handboek. Het begint met inzicht in de medewerkerbeleving. Download gratis het handboek inclusief handige checklist.

Deel dit bericht: