Binnen de klantreis zien we dat aspecten zoals accountmanagement, klantenservice, productkwaliteit en facturatie sterke prestaties vertonen. Dit wijst op een solide inspanning. Toch vragen zaken als ‘value for money’ (7,2) en klachtafhandeling nog steeds om aandacht. Vooral in de communicatie bij klachtafhandeling liggen verbetermogelijkheden verscholen. Klanten verwachten meer transparantie en een tijdige respons op hun klachten. Een proactieve benadering in het managen van klantverwachtingen en het effectief aanpakken van klachten kan resulteren in een verhoogde klanttevredenheid en loyaliteit.

Customer Journey industrie 2024

Wat kunnen we leren van de best in class (BiC)?

Klachtafhandeling scoort significant hoger bij een BiC dan het gemiddelde in de industrie. Dit geeft aan dat een klacht werkelijk een kans biedt. Een topperformer slaagt erin deze klacht te transformeren tot een mogelijkheid die zich uiteindelijk uitbetaalt in een enthousiaste klant. Naast klachten zien we dat het hele communicatieproces en het contact met accountmanagement en klantenservice aanzienlijk verbeterd zijn.

De klachtenafhandelingsscores van BiC zijn aanzienlijk hoger dan het sectorgemiddelde. Dit suggereert dat klachten wel degelijk kansen bieden. Geweldige medewerkers maken van deze klacht een kans, wat zich uiteindelijk uitbetaalt in enthousiaste klanten. Afgezien van de klachten hebben we aanzienlijke verbeteringen gezien tijdens het communicatieproces en op het gebied van klantbeheer en klantenservice.

Wat heeft de toekomst nodig?

In de industrie van de toekomst vormen tekorten aan arbeidskrachten een voortdurende uitdaging en zullen bedrijven innovatieve oplossingen moeten vinden, zoals digitalisering en automatisering, om de beste klantervaring te behouden.

Tegelijkertijd is er steeds meer aandacht voor ESG-criteria (milieu, sociaal, governance) omdat klanten duurzaamheid en ethisch ondernemerschap waarderen. Als gevolg hiervan worden deze normen een integraal onderdeel van de algehele klantervaring en kunnen ze daarom een ​​concurrentievoordeel opleveren.

Wordt een ‘best-in-class’ binnen de industriesector met deze 4 tips:

1. Werk aan de klachtafhandeling

Implementeer een proactieve aanpak van de klachtenbehandeling door snelle en effectieve oplossingen te bieden. Zorg voor duidelijke en regelmatige communicatie met klanten over de status van klachten. Hierdoor zal de klanttevredenheid en loyaliteit toenemen.

2. Integreer ESG-normen

Integreer ESG-principes in de bedrijfsstrategie en communicatie. Maak duurzaamheidsinitiatieven zichtbaar en meetbaar en communiceer voordelen en resultaten naar klanten. Dit kan een concurrentievoordeel opleveren en de loyaliteit van klanten vergroten.

3. Omarm digitalisering en automatisering

Investeer in technologie die de efficiëntie en klantervaring verbetert, zoals AI-gestuurde klantenservice, selfserviceportals en geautomatiseerde processen. Dit helpt de werkdruk te verminderen, de responsiviteit te vergroten en de algehele klantervaring te verbeteren.

4. Maak de beleving en de verwachtingen inzichtelijk

Om bovenstaande tips goed te implementeren heb je inzicht nodig. Sterker nog, het kan zijn dat binnen jouw organisatie de klachtafhandeling gemiddeld heel goed scoort en vele minder belangrijk gevonden wordt. Als je als doel hebt om de klantbeleving naar ongekende hoogte te brengen, dan moet je weten waar je moet beginnen. En dat start met gedegen klantonderzoek onder je eigen klanten.

“Internationaal klantonderzoek biedt bruikbare inzichten op weg naar topperformerschap bij Bekaert Deslee”

BekaertDeslee is wereld- en marktleider B2B op het gebied van matrasstoffen en matrastextiel. Vanuit het hoofdkantoor in het Belgische Waregem en via haar acht business units en 24 vestigingen, onder meer in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië, bedient ze zo’n 1.500 klanten wereldwijd. Klanttevredenheid en klantbeleving staan hoog in het vaandel bij het bedrijf. Bekaert Deslee heeft in samenwerking met en door Integron een internationaal klantonderzoek laten uitvoeren in veertig verschillende landen. “Dat onderzoek heeft ons veel bruikbare inzichten gebracht.” Lees hier het volledige verhaal.

Download het complete rapport:

Customer Experience in Nederland 2024

De grootste NPS-Benchmark van Nederland binnen B2B

Download-CX-in-NL-2024

Ook het beste uit jouw klanten halen?

Vraag een offerte of informatie aan via onderstaand formulier.

Hidden
Hidden
Naam(Vereist)
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Privacy en cookie statement

Ik help je graag verder

Benjamin de Mooij

BU-Manager Customer Experience

Deel dit bericht: