Onderzoek beroepsbevolking Veerkracht 2024 geeft handvatten voor verbetering

In het Veerkracht onderzoek wordt duidelijk waar werkend Nederland al sterk in is en waar de aandachtspunten liggen. De mate van veerkracht wordt bepaald aan de hand van het Mason’s Resilience Model, ook wel de Vijf van Veerkracht genoemd. De Vijf van Veerkracht bestaat uit: betekenis in het leven, positieve emoties, het ervaren van sociale steun, omgaan met tegenslag en fysieke gesteldheid.

De gemiddelde Veerkrachtscore van werkend Nederland is licht gedaald, van 7.4 naar 7.3. De daling betreft de mate waarin positieve emoties worden ervaren en de mate van sociale support. Een ideale score op Veerkracht is 7.8 of hoger.

Danielle van Gurp, CEO van Team Heartbeats: “Er is nog een wereld te winnen. En het goede nieuws is, veerkracht is als een spier die je kunt trainen. Je hebt invloed op hoe veerkrachtig je bent als persoon, hoe veerkrachtig je medewerkers zijn én op hoe veerkrachtig de organisatie is.”

Boomers meest veerkrachtige generatie

De Boomers (64-79 jaar oud) zijn met een veerkrachtscore van 7.7. de meest veerkrachtige generatie binnen organisaties. Op alle vijf de elementen wordt hoger gescoord dan alle andere generaties. Boomers ervaren met name veel betekenis in het leven, sociale steun en ze kunnen beter omgaan met tegenslag. Op deze drie elementen scoren ze een 7.8 of hoger, wat betekent dat ze zich vaak tot altijd in de veerkracht stellingen herkenden. Daarnaast is het opvallend dat generatie Z (28 jaar en jonger) het minst veerkrachtig is. Ze scoren gemiddeld een 7.1, onder gemiddeld op alle vijf van veerkracht ten opzichte van heel werkend Nederland. Met name op betekenis in het leven, omgaan met tegenslag en fysieke gesteldheid zijn de grootste verschillen te zien. Deze jonge generatie scoort ook lager op de mate waarop hun waarden overeenkomen met die van de organisatie. Het lukt ze minder goed om kalm te blijven tijdens een crisis en durven minder fouten te maken. De fysieke gesteldheid scoort zelfs lager dan die van de oudere generaties: gezond eten en ontspannen zijn hierin de belangrijkste uitschieters.

Arbeidsbemiddeling de minst veerkrachtige branche

Dit jaar staat de financiële dienstverlening met een gemiddelde veerkrachtscore van 7.6 bovenaan de lijst van veerkrachtige branches. Deze wordt gevolgd door de zorg- en welzijnssector, die een gemiddelde veerkrachtscore van 7.5 behaalt. De derde plaats wordt met een score van 7.4 gedeeld door de sectoren onderwijs, ICT, zakelijke dienstverlening, retail, (semi-)overheid en non-profitorganisaties.

Het valt op dat de veerkracht van de arbeidsbemiddeling enorm is gedaald. Ze zijn in een jaar tijd van een gemiddelde veerkrachtscore van een 7.5 gedaald naar een 5.8. Op alle Vijf van Veerkracht elementen scoren ze lager dan een 6.0. Ze scoren het laagst op positieve emoties en fysieke gesteldheid. Op deze elementen geven de werknemers uit deze branche aan zich zelden tot soms te herkennen in de stellingen. Met name maakt het werk medewerkers minder gelukkig, slapen ze onvoldoende en eten ze minder gezond dan vorig jaar.

Hoger management minder veerkrachtig

Het hoger management is minder veerkrachtig is geworden dan vorig jaar. Ze zijn nog wel het meest veerkrachtig ten opzichte van alle functieniveaus, maar de verschillen zijn minder geworden. Dit kan doordat de druk en zorgen binnen deze laag zijn toegenomen (ondernemingsklimaat verslechterd, toenemende regeldruk, personeelstekorten, ect).

Gratis whitepaper:

Hoe veerkrachtig is Nederland in 2024?

Download nu het nieuwe Whitepaper over de veerkracht in Nederland 2024 gratis.

Whitepaper-veerkracht-2024-thumb

Ook het beste uit jouw medewerkers halen?

Vraag een offerte of informatie aan via onderstaand formulier.

Hidden
Hidden
Naam(Vereist)
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Privacy en cookie statement

Liever iemand spreken?

Robert Mentink

Business Manager Employee Experience 

Deel dit bericht: