Employee Journey onderzoek2023-04-26T15:17:33+02:00

Employee Journey onderzoek

Het vinden, binden en boeien van medewerkers is nog nooit zo belangrijk geweest. Om medewerkers langer aan je te binden en om echte ambassadeurs te creëren is een optimale employee journey van belang. De employee journey is alles wat medewerkers tegenkomen, waarnemen en verwachten wanneer ze werkzaam zijn bij een organisatie. De journey bestaat uit een drietal onderdelen; onboarding, development en offboarding.

Employee Journey onderzoek

Waarom Employee Journey onderzoek?

Verbeteren van onboarding zodat de medewerker sneller en beter is ingewerkt

Verbeteren van onboarding zodat de medewerker sneller en beter is ingewerkt

Het volgen van ontwikkelingen die medewerkers direct raken in het dagelijks werk

Het volgen van ontwikkelingen die medewerkers direct raken in het dagelijks werk

Verloop terugdringen en leren van medewerkers die offboarden

Verloop terugdringen en leren van medewerkers die offboarden

Volledig inzicht in de employee journey en belangrijkste momenten

Volledig inzicht in de employee journey en belangrijkste momenten

Het programma stellen we op in afstemming met jou: compleet op maat

Wat doen we precies tijdens een employee journey onderzoek?

Wat doen we tijdens een employee journey onderzoek?

De verschillende fases in de Employee Journey uitgelicht:

Nog voor de onboarding fase van start gaat, start de employee journey al. Want voordat er nieuwe medewerkers aan de slag kunnen bij je organisatie, moeten deze natuurlijk wel in contact komen met hun nieuwe werkgever. Het doel hierbij is het aantrekken van kandidaten voor openstaande functies. Dit kan bijvoorbeeld via social media, vacaturewebsites of vrienden/familie. Potentiële nieuwe medewerkers krijgen een eerste indruk van de organisatie, dus zorg dat je een goed, realistisch beeld geeft en transparant bent over de arbeidsvoorwaarden tijdens het sollicitatieproces.

De onboarding fase van de employee journey staat ook wel bekend als de inwerkperiode. Deze eerste 90 dagen in dienst staan in het teken van het zorgen dat de nieuwe medewerker went aan de organisatie, het naar zijn zin heeft en productief is voor jou als werkgever. Een veelgebruikt plan hierbij is het ‘30 – 60 – 90 dagenprincipe’. Hieronder lees je meer over dit plan. Zorg verder dat er ruimte is voor fouten en groei tijdens de onboarding. Nieuwe medewerkers zijn op zoek naar erkenning en waardering. Uiteraard zijn goed werkende middelen zoals een laptop ook een must, zeker nu hybride werken bij veel organisaties de norm is.

30-60-90 dagenplan:

In het kort houdt het in dat je voor elke periode een plan maakt en dit samen met de nieuwe medewerker omarmt. Na elke periode kun je samen met de nieuwe medewerker evalueren en waar nodig bijsturen.

Dag 1-30: De eerste 30 dagen staan in het teken van het bedrijf en de functieverwachtingen leren kennen en persoonlijke doelen stellen.

Dag 31-60: Na de eerste maand is het tijd voor de nieuwe medewerker om te laten zien wat hij geleerd heeft door nieuwe taken op zich te nemen.

Dag 61-90: In de laatste periode van het inwerkplan, bekijk je samen wat er geleerd is en of de doelen behaald zijn. Daarnaast is dit hét moment om te kijken naar lange termijn en de toekomst binnen de organisatie.

Wanneer een werknemer is ingewerkt, start de development fase. Deze fase stopt niet na een bepaalde periode, maar eindigt wanneer de medewerker de organisatie verlaat. Aandacht besteden aan de individuele ontwikkelingsbehoeften van elke medewerker zou bij elke organisatie in de strategie moeten worden opgenomen. Hiernaast spelen er nog een aantal andere factoren die volgens werkend Nederland worden beschouwd als onderdelen die de tevredenheid positief beïnvloeden:

  • De werk-privé balans
  • De collegiale sfeer
  • De samenwerking met en hulp van collega’s
  • Het vertrouwen in de leidinggevende
  • Emotionele en fysieke veiligheid binnen de organisatie

Een effectieve development fase draagt bij aan het behoud van medewerkers en helpt bij het creëren van een cultuur van groei en ontwikkeling binnen de organisatie.

Wanneer werkgever en medewerker hebben besloten afscheid van elkaar te nemen, begint de offboarding fase. Een goede offboarding is net zo belangrijk als een goede onboarding. Je wilt immers dat je vertrekkende medewerker als ambassadeur de organisatie verlaat. Het is natuurlijk heel waardevol als zij positief over jouw organisatie praten met anderen. Steun dus de vertrekkers in hun keuze en maak kenbaar dat ze worden gemist. Een soepele offboarding bestaat bijvoorbeeld uit een exitgesprek en een persoonlijk afscheid.

Hoe beleeft werkend Nederland de hele journey? Waar zijn zij positief over en wat kan er beter? In ons Employee Journey Experience rapport lees je meer over de veranderde medewerker reis door arbeidsmarktkrapte en andere behoeften en wensen van medewerkers.

Wil je ook bevlogen en productievere medewerkers?

Ontdek onze onderzoeks- en adviesoplossingen voor Employee Experience Feedback.

Employee Journey in de praktijk

Whitepaper: Employee Journey Experience in Nederland 2022

In dit rapport wordt de beleving van medewerkers tijdens de gehele employee journey inzichtelijk gemaakt per fase: onboarding, development en offboarding. Wat is de realiteit versus de verwachtingen en hoe enthousiast zijn medewerkers per fase?

Een employee journey programma van Integron is:

  • Eerst met medewerkers de journey mappen

  • Continu bijsturen op de cruciale momenten in de journey

  • Betrekken van medewerkers en het vergroten van de loyaliteit

  • Na 6 maanden nieuwe onderdelen vanuit de journey inzichtelijk maken en verbeteren

Deel dit artikel!

Ook het beste uit jouw medewerkers halen?

Vraag gratis advies of informatie aan via onderstaand formulier.

Privacy en cookie statement

Ik help je graag verder

Guido van Buul

Consultant