Martin Schuil is HR Manager bij FN Steel en vanaf het begin verantwoordelijk voor het MTO. “Bij ons bedraagt de vaste interval tussen MTO’s vier jaar. Deze afspraak is vanuit het bedrijf met de OR gemaakt. Na 2008 en 2012 kon er in 2016 wegens economische omstandigheden geen onderzoek plaatsvinden. In 2017 volgde de overname, waarna in 2018 de tijd rijp was om opnieuw de thermometer tevoorschijn te halen”

Voorafgaand aan het MTO bestond er geen twijfel dat Integron opnieuw de samenwerkingspartner zou worden. Martin: “Wij wilden op de thema’s die vergelijkbaar zijn kunnen benchmarken met de voorgaande metingen. Het inschakelen van een ander bureau zou dat bemoeilijken. Daarnaast had Integron zich bewezen als organisatie die concrete inzichten levert waarmee gericht verbetert kan worden. Dat ze in de periodes tussen onze MTO’s niet stilzitten kon ik bij elk onderzoek zien aan de modernisering in hun dashboard en rapportages.”

Leiderschapstraject

Verreweg het belangrijkste onderwerp in het MTO was het lopende leiderschapstraject binnen FN Steel. “Kern van het leiderschapstraject is om afdelingsmanagers en midden managers in staat te stellen om zichzelf en hun afdelingen zo goed mogelijk samen te laten werken. Nu kunnen wij als managers wel gezamenlijk vaststellen dat we hierin vooruitgang boeken, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie, maar wat als de medewerkers hierover anders denken?”

De resultaten van het MTO vielen hoger uit dan verwacht. “In een werksituatie waarin de afgelopen jaren veel is veranderd, blijken steeds meer medewerkers hun draai te vinden. Zo komt het algemene tevredenheidscijfer nagenoeg overeen met de industriële benchmark van Integron. Op het gebied van leiderschap blijkt dat de huidige directie significant hoger wordt gewaardeerd dan voorgaande directies. Daarmee is een belangrijke eerste stap gezet in de richting die we willen bewandelen.”

Duiding onderzoeksresultaten

Na afloop van het MTO vonden er twee sessies plaats waarbij Integron de leidinggevenden van FN Steel van duiding van de onderzoeksresultaten voorzag. “De eerste vond plaats met de directie, de tweede met de midden managers. Hierin wist Integron op het juiste niveau de juiste snaren te raken. Tijdens de eerste sessie zijn strategische prioriteiten gedefinieerd. Gedurende de tweede de tactische accenten voor de verschillende bedrijfsonderdelen. Beide sessies maken integraal deel uit van ons leiderschapstraject.”

“De opgedane inzichten uit het MTO waren essentieel voor de voortgang van het traject. Alleen met de juiste stuurinformatie kunnen we aan de juiste knoppen draaien.”

Om het verdere verloop van het leiderschapstraject te kunnen monitoren, wijkt FN Steel op advies van Integron af van haar vaste interval van vier jaar. “In 2019 zullen wij een themameting uitzetten waarbij we de medewerkers dezelfde vragen voorleggen over leiderschap als in 2018 bij het brede MTO. Daarmee krijgen we op korte termijn inzicht in de effectiviteit van het traject en weten we waar we indien nodig op moeten bijsturen.”

Actuele inzichten noodzakelijk

Robert Mentink is Consultant bij Integron en betrokken bij de advisering van FN Steel. “Goed dat het bedrijf de ambitie uitspreekt om de onderzoeksfrequentie te verhogen d.m.v. een gerichte thema-meting naar leiderschap. Om het beste uit medewerkers te kunnen halen zijn actuele inzichten noodzakelijk. Het contact met de (direct) leidinggevenden behoort in vrijwel alle MTO’s tot de onderwerpen die medewerkers aangeven zeer belangrijk te vinden.”

“Organisaties die het thema leiderschap op de agenda plaatsen kunnen grote stappen voorwaarts maken.”

Ook het beste uit jouw medewerkers halen?

Vraag een offerte of informatie aan via onderstaand formulier.

Hidden
Hidden
Naam(Vereist)
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Privacy en cookie statement

Ik help je graag verder

Consultant - Guido van Buul
Guido van Buul

Consultant