‘Onmeunig trots!’ Dat is iedereen bij Twente Milieu na het winnen van de Beleving Award 2023. De afvalinzamelaar en beheerder van de openbare ruimte kwam op het gebied van medewerkerbeleving als best presterende organisatie uit de bus. “De Award heeft absoluut meerwaarde. Een mooie bevestiging dat we het samen goed doen en tegelijkertijd een stimulans om het goed te blijven doen en het liefst nog iets beter. Als nuchtere Tukkers houden we na het winnen van deze prachtige prijs ook gewoon de focus op ons dagelijkse werk”, zegt Marieke Nijhuis, manager P&O bij Twente Milieu.

Twente Milieu werkt voor en in negen aandeelhoudende Twentse gemeenten. “Bij Twente Milieu werken we graag en veel samen. Met elkaar zorgen we dat het werk afkomt en staan we  voor kwaliteit. Als professioneel, duurzaam en sociaal bedrijf gaan we voor een schoon, groen en leefbaar Twente. Er is veel ruimte voor de ideeën van en gesprekken met medewerkers. Samen met Integron houden we frequent medewerkersonderzoeken om te weten of medewerkers dit ook echt zo voelen. Het laatste onderzoek in november 2023 leverde mooie resultaten op. We doen het meer dan goed met een eNPS van +38 en een rapportcijfer van 8,1. De ambitie is er om hierin te blijven verbeteren. Binnen Twente Milieu besteden we veel tijd aan hoe we met elkaar omgaan. Leidinggevenden zijn opgeleid om te werken volgens de zes basisbehoeften van de mens; veiligheid, verbondenheid, zelfwaardering, grenzen, autonomie en zelfexpressie. Dat is de basis voor hoe we met elkaar willen omgaan en essentieel voor hoe medewerkers zich voelen”, zegt Marieke. “Leidinggevenden zijn op hun eigen manier, en passend bij de collega’s, met hen in gesprek. Onder het genot van een bakje koffie, in de kantine, tijdens het meelopen met het werk of een ingepland werkoverleg. Dat is een continu proces en meetmoment hoe het met de medewerker is”.

“De trots en betrokkenheid van onze collega’s zien we niet alleen terug in het medewerkersonderzoek. Je voelt, ziet en hoort het om je heen”.

Betrokken medewerkers

“De trots en betrokkenheid van onze collega’s zien we niet alleen terug in het medewerkersonderzoek. Je voelt, ziet en hoort het om je heen. In de kantine, in de cabine, op kantoor en in de straten en buurten van onze gemeenten. Medewerkers werken graag bij ons. We vieren veel 20- en 25-jarige jubilea. We investeren in de ontwikkeling van onze collega’s en vinden het belangrijk dat iedereen met plezier en voldoende uitdaging het werk kan blijven doen. Ondanks dat we een platte organisatie zijn, hebben we verschillende mooie voorbeelden van interne doorontwikkeling. Zo werd een chauffeur monteur in onze werkplaats en wisselden collega’s van afdeling. Maar er zijn ook medewerkers die prima op hun plek zitten en heel graag willen blijven doen, wat ze al jaren doen. Ook dat is fijn en belangrijk”, geeft Marieke aan.

De betrokkenheid bij de organisatie ziet Twente Milieu ook terug in de respons van het medewerkersonderzoek.  77% van de medewerkers vulde de digitale vragenlijst in november in. Marieke: “Daarvan is maar liefst 70% uitvoerend, dus mensen die vooral buiten werken. Een prachtige opkomst! Aan de ene kant zijn we blij verrast door zo’n hoog percentage en aan de andere kant kunnen we deze hoge respons ook wel verklaren. Onze medewerkers zien en ervaren dat er geluisterd wordt en dat het dus zin heeft om aan te geven wat moet blijven en wat nog beter kan. We koppelen de resultaten ook altijd helder terug naar de organisatie. Dat wordt gewaardeerd.”

“Dat 77% van onze medewerkers de vragenlijst van het medewerkersonderzoek heeft ingevuld, zegt veel over de betrokkenheid bij de organisatie”

Samenwerking en communicatie

Zijn er dan helemaal geen zaken die beter of anders kunnen bij Twente Milieu? “Tuurlijk wel”, lacht Marieke. “De samenwerking tussen teams en de onderlinge communicatie zijn punten die we met elkaar kunnen verbeteren. Goed uitleggen waarom bepaalde keuzes in onze organisatie of door gemeenten gemaakt worden bijvoorbeeld. We werken voor verschillende gemeenten en het beleid kan per gemeente verschillen. Dat levert soms onduidelijkheid of onbegrip op bij onze medewerkers en dat kunnen we beter uitleggen. Daarnaast willen we blijven leren van elkaar. Wat betekent het werk van de een voor het werk van de ander en waarom werkt die afdeling op een bepaalde manier. Het is ontzettend belangrijk dat mensen op kantoor weten wat er buiten gebeurt en omgekeerd. We stimuleren het om met elkaar mee te lopen in het werk en een kijkje in elkaars keuken te nemen. Dat vergroot het onderlinge bewustzijn en het wederzijdse inzicht.”

“Het is belangrijk dat de mensen op kantoor weten wat er buiten gebeurt en omgekeerd.”

Kernwaarden

Ook de inwoners in de gemeenten zijn tevreden over het werk van Twente Milieu. In 2023 heeft Twente Milieu de inwonertevredenheid in haar werkgebied laten onderzoeken door Integron. Met daarin onder meer vragen over het op tijd legen van containers, de klantvriendelijkheid van medewerkers en communicatie vanuit de organisatie. “Gemiddeld gaven de inwoners ons een 7,8. Een mooie score. Mensen waarderen de vriendelijkheid en behulpzaamheid van onze medewerkers, onder meer bij het Afvalbrengpunt. Ook het ophalen van containers aan huis gaat prima. Daar zijn we blij mee. Het laat zien dat onze kernwaarden – samen, buiten en gewoon goed – hun uitwerking hebben in de praktijk. Het laat ook zien dat als medewerkers trots en tevreden zijn, ze dat ook uitstralen in hun werk. Dat zorgt ervoor dat onze inwoners ook tevreden zijn.”

Tevreden medewerkers en inwoners dus. Dat maakt dat Twente Milieu, zoals dat heet, een aantrekkelijke werkgever is. Marieke licht toe:” Mensen kennen ons hier in de regio. We zijn zichtbaar in het straatbeeld, de collega’s werken hier graag en vertellen daar trots over in hun omgeving. Op dit moment hebben we  weinig vacatures, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt. Dat is een mooi signaal. Ondertussen blijven we gewoon goed en met plezier ons mooie werk doen. Dat is de basis.” 

Over Twente Milieu

Samen met ruim 400 medewerkers werkt Twente Milieu aan een schoon, groen en leefbaar Twente. Zodat zij en alle inwoners trots zijn hier te wonen, te werken en te leven. Bij Twente Milieu werken echte buitenmensen. Het bedrijf ontwerpt, beheert en onderhoudt de openbare ruimte en zamelt het huishoudelijk afval in.  De medewerkers op kantoor en in de werkplaatsen helpen daarbij, zodat het werk veilig, op tijd, duurzaam en gewoon goed gebeurt. Twente Milieu werkt voor huidige en toekomstige generaties, is er voor iedereen en biedt kansen aan mensen die een extra steuntje in de rug nodig hebben.

www.twentemilieu.nl

Wil je ook bevlogen en productievere medewerkers?

Ontdek onze onderzoeks- en adviesoplossingen voor Employee Experience Feedback.

Ook het beste uit jouw medewerkers halen?

Vraag een offerte of informatie aan via onderstaand formulier.

Hidden
Hidden
Naam(Vereist)
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Privacy en cookie statement

Ik help je graag verder

Consultant - Guido van Buul
Guido van Buul

Consultant