AI in Nederland: wel in de directiekamer, maar niet op de werkvloer
De adoptie van AI blijkt sterk geconcentreerd bij het hoger management. 57% van de directieleden gebruikt AI, maar bij uitvoerende medewerkers zonder klantcontact ligt dat percentage op slechts 17%. Een gemiste kans, want juist op de werkvloer kan AI bijdragen aan werkverlichting, hogere klantgerichtheid en meer werkplezier.
“De technologie is er, de behoefte groeit, maar zonder duidelijke visie blijft AI steken in pilots en losse tools,” aldus Egbert Engelfriet, Managing Director van Integron.
“De potentie voor EX én CX is enorm, mits je het strategisch en organisatiebreed aanpakt.”
Grote verschillen tussen sectoren en functiegroepen
De adoptie verschilt aanzienlijk per branche. In ICT en financiële dienstverlening wordt AI relatief vaak ingezet, maar in sectoren als zorg, transport en retail blijft het gebruik achter. Belemmerende factoren zijn onder meer een gebrek aan expertise, hoge implementatiekosten en zorgen over privacy.
Ook binnen organisaties zien we een kloof. AI-gebruikers voelen zich lang niet altijd deskundig. Slechts 43% beschouwt zichzelf als ervaren gebruiker. Daar komt bij dat 61% verwacht zich nieuwe vaardigheden eigen te moeten maken. En onder niet-gebruikers denkt 35% – wellicht ten onrechte – dat ze geen nieuwe kennis nodig hebben.
AI-gebruik leidt tot meer beweging op de arbeidsmarkt
Opvallend is dat AI-gebruikers vaker van baan wisselen. 34% solliciteerde het afgelopen jaar, tegenover 21% van de niet-gebruikers. Daarnaast overweegt 41% een nieuwe stap te zetten. De verklaring? AI-gebruikers blijken innovatiever, zelfstandiger en toekomstgerichter – en zoeken een organisatie die hen daarin faciliteert.
Van hype naar houvast: AI vraagt om strategisch leiderschap
De roep om richting is duidelijk. AI wordt pas waardevol als het breed gedragen wordt en een integraal onderdeel vormt van organisatieontwikkeling. Daarvoor zijn drie dingen nodig: een visie op AI, toegankelijke toepassingen én een cultuur waarin leren, experimenteren en verbeteren centraal staan.
“Wie nu investeert in AI-bekwaamheid, wint op meerdere fronten,” aldus Engelfriet. “Niet alleen in procesoptimalisatie, maar ook in betrokkenheid, innovatiekracht en klantgerichtheid.”
Beleving Awards 2025 in het teken van superhelden Jaren geleden bezocht ik in de TheaterHangaar in Katwijk de musical Soldaat van Oranje. In één woord: indrukwekkend. Die voorstelling loopt hier al 15 jaar onafgebroken. Met in totaal bijna 4 miljoen bezoekers die stuk voor stuk ‘geraakt zijn’ door het indringende en meeslepende verhaal. Geen toeval dus dat de 15e editie van onze Beleving Awards op 22 mei 2025 hier in dit theater plaatsvond. Soldaat van Oranje draait om helden; de Beleving Awards dit jaar nog meer dan ooit.
Alle CX- en EX-helden van Nederland samen op één podium in Katwijk: Organisaties die het afgelopen jaar het beste presteerden op het gebied van klant- en medewerkerbeleving vielen gisteren op verschillende manieren in de prijzen. Naast de Beleving Awards 2025, op basis van (e)NPS, zijn aanmoedigingsprijzen en individuele customer en employee experience-Hero Awards uitgereikt. Voor onderzoeks- en adviesbureau Integron was het de vijftiende keer dat ze het Beleving Awards-event organiseerde. Het ‘prijzenfestival’ vond plaats in TheaterHangaar in Katwijk aan zee. Normaliter vooral bekend als thuisbasis van de populaire musical Soldaat van Oranje. Over helden gesproken…
De medewerkersbeleving bij organisaties in Nederland is op enkele vlakken vooruit gegaan. Medewerkers zijn meer betrokken bij hun organisatie. Verder is de sollicitatiedrang iets minder aanwezig. Onder andere omdat werkgevers de salarissen van medewerkers vaak hebben verhoogd. Toch brokkelt het enthousiasme bij werkend Nederland over de werkgever af en daalt het zelfs naar bijna het nulpunt.