De kracht van een positieve start: hoe een goed onboarding proces een duurzame impact heeft

In een tijd waarin de arbeidsmarkt voortdurend evolueert en concurrentie om talent hoog is, speelt een goed gestructureerd onboarding proces een cruciale rol bij het aantrekken en behouden van waardevolle medewerkers. Een effectieve onboarding verbetert niet alleen de prestaties van nieuwe medewerkers, maar heeft ook een blijvende impact op de organisatiecultuur en het algehele succes. In dit artikel duiken we dieper in op waarom een doordachte onboarding cruciaal is, wat het inhoudt en enkele strategieën om een optimale onboarding ervaring te bereiken.

Waarom goede onboarding bijdraagt aan succes

Het aantrekken en behouden van talent wordt steeds uitdagender. Door veranderde behoeften en wensen is het essentieel voor organisaties om meer oog te hebben voor nieuwe medewerkers. Een positieve onboarding ervaring speelt een hier een grote rol in. Een goede onboarding biedt meerdere voordelen:

  • Nieuwe medewerkers kunnen snel in hun rol opgaan en bijdragen aan de organisatie. Dit bevordert de productiviteit en helpt bij het behalen van bedrijfsdoelen.
  • Het draagt bij aan de betrokkenheid van medewerkers vanaf het begin. Een goede start vergroot de kans dat medewerkers zich emotioneel verbonden voelen met de organisatie en haar doelstellingen.
  • Een positieve onboarding ervaring vermindert het risico van vroegtijdig vertrek. Wanneer medewerkers zich gewaardeerd voelen en een duidelijk pad hebben voor hun ontwikkeling, zijn ze meer geneigd om te blijven.
  • Door nieuwe medewerkers te voorzien van de nodige kennis en vaardigheden, wordt de kloof tussen verwachtingen en realiteit verkleind. Dit resulteert in een soepelere overgang en minder frustratie.

De succesformule van een goede onboarding

In de onboarding fase wordt direct de toon gezet voor de start van het dienstverband van de medewerker. Het niveau van aandacht dat aan hen wordt besteed, vertelt veel over de organisatiecultuur. Het opstellen van een gestructureerd plan voor de eerste 30, 60 en 90 dagen is erg belangrijk. Denk na over hoe de nieuwe collega binnen de organisatie geïntroduceerd wordt en wie er bij dit proces betrokken worden. En hoe zorg je voor een goede binding, zelfs wanneer er veel op afstand wordt gewerkt?

Het is overduidelijk dat de inwerkperiode enorm belangrijk is voor een nieuwe medewerker. Niet alleen voor de medewerker, maar ook voor de organisatie. Toch blijkt uit dit onderzoek dat het moeilijk is om de gedane mooie beloftes in de sollicitatieprocedure waar te maken. Momenteel geeft maar liefst 26% van de medewerkers aan dat het van tevoren geschetste beeld over de werkgever niet overeenkomt met de huidige realiteit. Medewerkers vinden onder meer dat de uitdaging, doorgroeimogelijkheden, de cultuur en werkomstandigheden afwijken van het beeld dat hen geschetst is.

Maar liefst 26% van de medewerkers aan dat het van tevoren geschetste beeld over de werkgever niet overeenkomt met de huidige realiteit

Hoe het wel moet; tips voor een succesvolle onboarding

  • Stof je ‘buddyconcept’ af, want vanaf het allereerste moment van ontvangst heeft iedereen een vriendelijk gezicht nodig waar ze terechtkunnen.
  • Organiseer een onboarding-dag. Geef mensen een ervaring mee, want deze heeft blijvend impact.
  • Alles wat je aandacht geeft groeit. Schenk oprecht aandacht aan je nieuwe medewerker. Erkenning en waardering zijn super belangrijk.
  • Zorg voor goed werkende middelen. Zeker in situaties waarin (veel) wordt thuisgewerkt wil je voorkomen dat iemand zich (digitaal) op een eiland voelt.
  • Onthoud dat iemands avontuur begint met de handtekening: de pre-boarding (dus van handtekening tot eerste dag).

Ook het beste uit jouw medewerkers halen?

Vraag een offerte of informatie aan via onderstaand formulier.

Hidden
Hidden
Naam(Vereist)
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Privacy en cookie statement

Liever iemand spreken?

Robert Mentink

Business Manager Employee Experience 

Gerelateerde berichten

Pluk als MKB-bedrijf de vruchten van medewerker- en klantonderzoek

‘Er spelen op dit moment zaken die prioriteit hebben boven het ophalen van feedback van medewerkers en klanten’. ‘Te grote investering’. MKB-organisaties zijn niet altijd even bereid om medewerker- en klantonderzoeken uit te laten voeren. Toch zijn er gelukkig behoorlijk wat organisaties die wél feedback ophalen bij medewerkers en klanten, daar het nut van inzien en de vruchten ervan plukken. En dat is meer dan terecht. Het is absoluut waardevol om inzicht te krijgen in wat er speelt en leeft onder medewerkers en klanten.

De kracht van een positieve start: hoe een goed onboarding proces een duurzame impact heeft

In een tijd waarin de arbeidsmarkt voortdurend evolueert en concurrentie om talent hoog is, speelt een goed gestructureerd onboarding proces een cruciale rol bij het aantrekken en behouden van waardevolle medewerkers. In dit artikel duiken we dieper in op waarom een doordachte onboarding cruciaal is, wat het inhoudt en enkele strategieën om een optimale onboarding ervaring te bereiken.