Volgens het CBS werkte in het eerste kwartaal van dit jaar bijna de helft van de beroepsbevolking parttime, dus om te stimuleren dat deze mensen meer uren gaan maken, is het niet eens zo’n gekke gedachte. Los van dat er uiteraard ook een hoop tegenstanders zijn van deze gedachte, is het wel interessant om te bekijken hoe de medewerkersbeleving van parttimewerkers eruitziet en wat hen zou motiveren om meer te gaan werken. Mocht je als organisatie je medewerkers van parttime naar fulltime willen laten bewegen, waar moet je dan mee aan de slag? Wat is het verschil in medewerkersbeleving tussen deeltijdprinsessen en voltijdkoningen? We duiken er samen in!

Parttime versus fulltime

Laten we eerst maar even kijken wie het voornamelijk zijn die binnen organisaties parttime werken. Je voelt hem al aankomen, anno 2024 zijn het (helaas) nog steeds voornamelijk vrouwen die parttime werken. Uit ons landelijke medewerkersbelevingsonderzoek blijkt dat 53% van de vrouwen parttime werkt versus 16% van de mannen. Verder blijkt dat hoe hoger op de carrière ladder, hoe minder er parttime wordt gewerkt. Slechts 3% van het hogere management en directie werkt parttime. Wat betreft generaties zien we het volgende:

  • Babyboomers – 47% parttime
  • X-generatie – 37% parttime
  • Millenials – 26% parttime
  • Z-generatie – 37% parttime

Opvallend hierbij is natuurlijk de jongste generatie waarbij ruim 1 op de 3 parttime werkt.

Waarbij gemiddeld voor 45% van alle parttimewerkers het niet mogelijk is om meer uren te werken, is dit voor 80% van de parttime Gen Z’ers wel het geval. Deze generatie kiest dus bewust voor me-time in plaats van werk. Werk is volgens deze groep één onderdeel van het leven, maar het leven zou hier niet om moeten draaien.

Hoe krijg je parttimers zover om te gaan voor een fulltime dienstverband?

Parttime werkend Nederland is gevraagd wat de werkgever kan doen om ervoor te zorgen dat de medewerker meer uren gaat werken. Voor de medewerkers waarbij meer werken überhaupt een optie is, is een hoger salaris antwoord nummer één. Vooral de jongste generatie op de werkvloer is hier zeer duidelijk in. Meer uren werken is pas aantrekkelijk wanneer het beduidend meer loont. De belastingdruk neemt toe wanneer er fulltime wordt gewerkt en wanneer het financiële verschil gering is, is de keuze voor parttime al snel gemaakt. Op nummer twee staat het flexibeler indelen van de uren. Werk-privébalans is voor parttimers nóg belangrijker dan voor fulltimers (en ook voor hen is het al van groot belang).

De belastingdruk neemt toe wanneer er fulltime wordt gewerkt en wanneer het financiële verschil gering is, is de keuze voor parttime al snel gemaakt.

De vraag is dan natuurlijk of je dit moet willen?

Het antwoord hierop is niet zo simpel en hangt echt af van op welke manier je naar de situatie kijkt. Wat we wel kunnen doen is wat verschillen tussen fulltimers en parttimers die wij in ons landelijk onderzoek zien voor je op een rijtje zetten:

  • Fulltimers zijn enthousiaster, trotser en meer betrokken bij de organisatie dan parttimers. Het enthousiasme (uitgedrukt in eNPS), de mate van trots en van betrokkenheid van parttimers is zelfs negatief. Voor organisatiesucces zijn enthousiaste, trotse en betrokken medewerkers natuurlijk essentieel dus in die zin zou het voor organisaties beter zijn om zoveel mogelijk fulltimers in dienst te hebben.
  • Het verzuim en sollicitatiegedrag ligt van parttimers daarentegen lager dan van fulltimers. Verloop en verzuim brengt behoorlijke kosten met zich mee dus dit is dan weer in het voordeel van parttimers. Bereken hier hoeveel je kan besparen als je verloop en verzuim terugdringt

Op veel punten kijken fulltimers en parttimers op eenzelfde manier naar de werkgever. Zo zitten er nauwelijks tot geen verschillen in de manier waarop men bijvoorbeeld naar het werk zelf, de direct leidinggevende of naar de arbeidsomstandigheden kijkt. Parttimers zijn daarentegen wel een stuk kritischer op het carrièreperspectief en de doorgroeimogelijkheden die de werkgever biedt, maar tegelijkertijd is dit voor hen ook een stuk minder belangrijk.

Zorg dat iedereen op de hoogte is wat er binnen de organisatie afspeelt

Een essentieel verschil zit wel in de mate waarin parttimers op de hoogte zijn van wat zich binnen de organisatie afspeelt. Het blijkt voor organisaties lastig te zijn om ook de parttime medewerkers goed te betrekken bij de organisatie, wat uiteindelijk leidt tot een zwakkere binding met de organisatie als geheel en de bijbehorende doelen. Om als organisatie succesvol te zijn is het echter van belang om hier verbetering in te realiseren. Vraag jezelf dus eens af: hoe zorg jij dat ook parttime medewerkers worden betrokken bij de organisatie? Want zolang Nederland parttime-paradijs blijft en je jouw parttimers niet naar fulltime wil of kan bewegen zal je hier een antwoord op moeten vinden.

Gratis rapport:

Rapport: Employee Experience in Nederland 2024

Hoe beleeft werkend Nederland het werk? Lees het in het nieuwe onderzoek naar de medewerkerbeleving in Nederland. Download nu het gratis rapport.

Employee-Experience-2024-Integron-thumb

Auteur

Quinty van Linden

Quinty van Linden

Bij Integron werken we iedere dag aan het geluk van mensen. Dat is wat ons, en ook mij persoonlijk, drijft. Om impact te maken op het geluk van medewerkers is er inzicht nodig. Tegelijkertijd is alleen inzicht niet voldoende. Meten leidt immers tot weten, maar niet tot verandering. Samen met organisaties ga ik graag gericht aan de slag om de gewenste verandering te bereiken.
Deel dit bericht: